Gjithçka që duhet të dini në lidhje me Kirurgjinë e Ablacionit Kardiak

 • Autore dell'articolo:
 • Categoria dell'articolo:blog

Gjithçka që duhet të dini në lidhje me Kirurgjinë e Ablacionit Kardiak

Ablacioni kardiak është një procedurë që mund të ndihmojë në korrigjimin e aritmisë, e cila është një problem me ritmin e rrahjeve të zemrës së një personi. Procedura eliminon ose plagos indin në zemër që shkakton aritmi.

Ekzistojnë disa lloje të ndryshme të procedurës së ablacionit kardiak. Secili lloj ndihmon në trajtimin e një lloji tjetër të aritmisë.

Në këtë artikull, ne do të hedhim një vështrim në llojet e ndryshme të operacionit të ablacionit kardiak, si dhe rreziqet, përgatitjen, rikuperimin dhe rezultatet.

Ekzistojnë disa lloje kardiake ablacioni.

Ablacioni i kateterit

Në këtë qasje, kirurgët futin tuba të gjatë dhe të hollë të quajtur kateterë në enë gjaku për të shkatërruar qelizat përçarëse në zemër.

Institucionet e kujdesit shëndetësor përdorin teknika të ndryshme për të eleminuar qelizat që shkaktojnë arrythmias, duke përfshirë:

 • radiofrekuencën, e cila krijon nxehtësi
 • ngrirjen
 • Ablacioni kirurgjikal

  Ablacioni kirurgjikal, i njohur gjithashtu si kirurgji labirint ose procedurë cox-labirint, synon të eleminojë fibrilacionin atrial (A-fib).

  isshtë një formë e operacionit me zemër të hapur që kryhet shpesh ndërsa një person po bën një operacion për probleme shtesë të zemrës, siç është zëvendësimi i valvulave ose anashkalimi i zemrës. duke bërë prerje të vogla në dhomat e sipërme të zemrës, të quajtura atria. Kjo bën që të formohet indi mbresë, i cili bllokon sinjalet elektrike që shkaktojnë A-fib.

  Disa individë i nënshtrohen një procedure minimale invazive Cox-labir, shpesh e quajtur mini-labirint, e cila përdor prerje më të vogla për të zvogëluar rrezikun e komplikimeve të një personi.

  Ablacioni hibrid kirurgjik-kateter kombinon ablacionin e kateterit, i cili trajton pjesën e brendshme të zemrës, me procedurën mini-labirint, e cila trajton shtresën e jashtme të zemrës.

  çfarë është ablacioni kardiak Për?

  Kirurgët në përgjithësi përdorin ablacion kardiak për të trajtuar një sërë kushtesh. Këto përfshijnë:

  Takikardia supraventrikulare (SVT)

  SVT është arsyeja më e zakonshme për kirurgjinë e ablacionit kardiak. Shtë një gjendje ku zemra papritmas fillon të rrahë shumë më shpejt sesa niveli normal i pushimit të saj prej 60-100 rrahje në minutë. Sinjali elektrik vjen nga dhomat e sipërme të zemrës. shpesh që vijnë nga problemet e tjera të zemrës, të tilla si sëmundja koronare e zemrës dhe presioni i lartë i gjakut. zemer Kjo rrit rrezikun e një goditje në tru dhe dështim të zemrës dhe mund të çojë në një zemër të zmadhuar.

  Njerëzit me A-fib që nuk i përgjigjen ilaçeve shpesh ndjekin operacionin e ablacionit kardiak. Komplikimet kërcënuese, të tilla si një sulm në zemër, ka të ngjarë të jenë kandidatë për kirurgjinë e ablacionit kardiak. Sidoqoftë, rreziqet ndryshojnë me secilin lloj trajtimi. Sidoqoftë, ka ende një shans për të dëmtuar zemrën, enët e gjakut dhe pjesët e trupit aty pranë, si dhe të destabilizimit të sistemit elektrik të zemrës. Ablacioni

  Kirurgjia e kryer së bashku me futjen e kateterit nuk kërkon një anashkalim kardiopulmonar. Kjo është arsyeja pse ky lloj ablacioni nuk është aq i rrezikshëm sa llojet e tjera të operacionit mund të jenë më vete.

  Sidoqoftë, rreziqet që lidhen me ablacionin e kateterit janë akoma të pranishëm.

  Ablacioni kirurgjikal është një formë e operacionit me zemër të hapur. Kjo do të thotë se përfshin të gjitha rreziqet që lidhen me operacionet e këtij lloji. Rreziqet mund të përfshijnë:

 • gjakderdhje
 • Stroke
 • Infeksioni
 • Reagimi ndaj anestetikës
 • Potencialisht Dëmtimi fatal i zemrës

Përgatitja për kirurgji

Një person që përgatitet për ablacion kardiak mund të ketë nevojë për të vizituar spitalin rreth një javë para operacionit.

Kirurgu mund të dëshirojë të kryejë teste para procedurës, duke përfshirë një test gjaku, një test të urinës, një elektrokardiogram dhe një rreze x. Përgatitja për operacionin e ablacionit kardiak për të ndërmarrë hapat e mëposhtëm:

 • Rishikimi nga pirja e duhanit për 2 javë para operacionit
 • duke u përmbajtur nga ngrënia dhe pirja, madje edhe uji, një natë para procedura dhe plotëson personin që merr, si dhe raste për të ruajtur syzet ose protezat
 • Çfarë të presësh gjatë operacionit

  Përvoja e një personi për operacionin do të ndryshojë shumë në varësi të llojit të ablacionit.

  Ablacioni i kateterit

  Zakonisht, ablacioni i kateterit zgjat midis 2 dhe 4 orë dhe zhvillohet në një spital ose laborator të caktuar. Një person do të mbetet i vetëdijshëm gjatë gjithë procedurës, por ata do të marrin ilaçe intravenoze për të shkaktuar përgjumje.

  Kirurgu do të fusë një kateter, zakonisht përmes një ijë të pastruar dhe të rruar, dhe do ta udhëzojë në zemër. Aty, pulset e energjisë do të shkatërrojnë qelizat jonormale në një zonë që matet rreth një të pestës së një inç. Hapur jashtë ose të bëhet gjatë një qëndrimi në spital. Gjatë operacionit, kirurgu do të bëjë prerje të vogla në anën e gjoksit, dhe elektrofiziologu do të kryejë ablacionin e kateterit. . Në këtë procedurë, kirurgët prenë pjesën e brendshme të zemrës për të krijuar ind mbresë në mënyrë që të rivendosin ekuilibrin në sistemin elektrik të zemrës.

  Në disa raste, mund të jetë e nevojshme të përhapni brinjët e personit dhe të vendosni zemrën e tyre në një makinë anashkalimi të mushkërive të zemrës. Sidoqoftë, jo të gjitha operacionet janë kaq komplekse. > Ablacioni i kateterit

  Kjo është zakonisht një procedurë ambulatore. Sidoqoftë, një person që shërohet nga ablacioni i kateterit do të duhet të mbajë këmbët drejt për 6-8 orë më pas, përpara se të mund të dalin nga shtrati, kështu që shumica e pacientëve do të qëndrojnë në spital brenda natës.

  Njerëzit mund të rifillojnë pjesën më të madhe të aktiviteteve të tyre të rregullta një ditë pasi të kthehen nga spitali. Sidoqoftë, ata nuk duhet të ngasin ose të pinë alkool për 24 orë. Ata gjithashtu duhet të shmangin aktivitetin e fortë fizik për rreth 3 ditë. 2 javë.

  Ndërsa shërohet, një person duhet të pushojë shumë dhe të shmangë ngritjen e objekteve të rënda.

  Ata gjithashtu duhet të ndjekin udhëzimet pas përpunimit që marrin nga mjeku i tyre, i cili do të jetë i rëndësishëm për situatën e tyre dhe procedurat që ata kanë pasur.

  Kirurgjia e https://harmoniqhealth.com/al/keto-light/ ablacionit kardiak është përgjithësisht efektiv. Sidoqoftë, njerëzit mund të kenë akoma aritmi të dukshme për disa javë më pas. Ata madje mund të kenë nevojë për ilaçe për të kontrolluar simptomat e tyre. Aktivitetet shpejt pas kësaj, mund të zgjasë deri në 3 muaj pas ablacionit të kateterit që trupi të shërohet sa duhet që përfitimet e procedurës të jenë të dukshme. Bëni operacionin e ablacionit kardiak është përgjithësisht pozitiv.

  Një studim i vitit 2015 gjeti një normë suksesi 68.6% 1 vit pasi individët me A-FIB kishin një procedurë, një normë suksesi 61.1% në 3 vjet, dhe një normë suksesi 62.3% në 5 vjet.

  Ndonjëherë, simptomat A-FIB mund të kthehen. I njëjti studim gjeti një normë suksesi 79% 5 vjet pasi njerëzit kishin procedura të shumta. ritmi i rrahjeve të zemrës, ose të dy.

  Ablacioni i kateterit, ablacioni kirurgjikal dhe një procedurë hibride që ndërthurin elemente të të dyve janë qasjet themelore për ablacionin kardiak.

  Këto procedura janë përgjithësisht efektive për kushte të tilla si A-FIB dhe Flutter Atrial. dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale .