segít -e az akupresszúra a szülés indukálásában?

 • Autore dell'articolo:
 • Categoria dell'articolo:Uncategorized

segít -e az akupresszúra a szülés indukálásában?

Sok hagyományos forrás azt javasolja, hogy kerüljék el a LI4 stimulációját a terhesség alatt, mivel az aggasztja, hogy ez szülésre ösztönözheti.

Míg a kutatások nem bizonyították, hogy a nyomás a LI4 -re történő alkalmazása szülés indukálását okozhatja, egyes eredmények azt sugallják, hogy ez a pont masszírozása segíthet a munkaerő -fájdalomban.

sp6

Az SP6 pont a láb belsejében található, közvetlenül a boka felett. A hagyományos gyakorlók ezt a helyet a lép egészségével társítják.

A kutatások azt sugallják, hogy az SP6 akupresszúra lerövidítheti a szülés hosszát és csökkentheti a munkafájdalmat.

BL32

BL32 az alsó gerinc és a fenék gömbje között van. A megnyomásával bizsergő zsibbadást eredményezhet.

2017 -es kutatások azt mutatták, hogy az akupresszúra itt nem indukál vagy rövidítheti a munkát, hanem további kutatásokra van szükség ezen eredmények megerősítéséhez.

BL60

Az emberek a BL60 -at találhatják az Achilles -inak tetején, közvetlenül a boka mögött. Vannak, akik ezt a nyomási pontot használják a fájdalom enyhítésére a szülés első szakaszában. Egy 2017. évi tanulmány megállapította, hogy nem tudta elősegíteni a szülés ösztönzését.

Segít -e az akupresszúra a szülés indukálásában?

Az emberek több mint 2000 éve használtak akupresszúrát. A nyugati kutatók azonban csak a közelmúltban érdeklődtek ebből a gyakorlatban, így a hatékonyságának kutatása korlátozott.

A korlátozott kutatás nem feltétlenül utal arra, hogy az akupresszúra nem működik. Ehelyett azt jelenti, hogy nincs elegendő klinikai bizonyíték, amely azt mutatja, hogy az akupresszúra jobban működik, mint egy placebo vagy más gyógyszer.

A 2017. évi felülvizsgálat nem talált egyértelmű bizonyítékot arra, hogy az akupresszúra indukálhatja a munkát. Az ál -kontrollhoz képest az akupresszúra nem indukálta a szüléseket, csökkentette annak hosszát vagy javította annak eredményeit.

Egy másik 2017. évi felülvizsgálat azt is megállapította, hogy az akupresszúra nem indukálja a munkát. A felülvizsgálatban szereplő egyes tanulmányok eredményei azt sugallják, hogy az akupresszúra lerövidítheti a munkát vagy csökkentheti a fájdalmat. A szerzők azonban figyelmeztetik, hogy további kutatásokra van szükség annak hatékonyságának megállapításához.

Egy kis 2010 -es tanulmány megállapította, hogy az akupresszúra SP6 ponton történő használata csökkentheti az aktív szülés hosszát. Az a 60 résztvevő, akiknek 30 percig akuprint volt az összehúzódások során, átlagosan 252,37 percet töltöttek az aktív szülés során. Azok a nők átlagos munkája, akik nem kaptak akupresszúrát, majdnem kétszeres volt ilyen hosszúságú 441,38 perc alatt. Az akupresszúra szintén hozzájárult a munkafájdalom súlyosságának csökkentéséhez.

A 162 nő 2017. évi tanulmánya megvizsgálta, hogy az akupresszúra 96 órán belül kiválthatja -e a munkát. A résztvevők akupresszúrát, ál -akupresszúrát vagy speciális kezelést kaptak. A három csoport között nem volt szignifikáns különbség, ami arra utal, hogy az akupresszúra nem indukálja a munkát ebben az időkereten belül, és nem javítja a munkaerő -eredményeket.

A 2014 -es randomizált kontrollos vizsgálat összehasonlította azokat a nőket, akik a LI4 akupresszúráját alkalmazták a szülés során, azokkal, akik nem. Az akuppresszióban szenvedő nők statisztikailag szignifikáns csökkenést tapasztaltak a fájdalomhoz képest, akik nem. Az akupresszúra azonban nem csökkentette a munka hosszát a vizsgálat során.

Érdemes megjegyezni, hogy még az a kutatás, amely nem találta az akupresszúrát, nem fedezte fel a terhes nő vagy a fejlődő baba kockázatát. Ezért az akupresszúra valószínűleg biztonságos a legtöbb terhes nő számára orvos vagy szülésznő felügyelete alatt.

Biztonság

Ha valaki kipróbálni akarja az akupresszúrát, akkor masszírozhatja ezt a négy nyomáspontot a szülés előtt, mindaddig, amíg a terhesség biztonságosan előrehaladt a harmadik trimeszter végéig.

Ezeket a pontokat a szülés során is biztonságos masszírozni, hogy megpróbálják csökkenteni a fájdalmat. Azonban azoknak a nőknek, akiknek kórtörténetében vérzés- vagy terhességi szövődményekkel kell szembenézniük, az akupresszúra vagy más természetes orvoslás megkezdése előtt orvoshoz vagy szülésznőnek kell konzultálniuk.

Összegzés

Az akupresszúra kutatása a munkaerő indukálására vagy a terhességi eredmények javítására viszonylag új. Noha egy maroknyi tanulmány azt sugallja, hogy nem működik, más tanulmányok utalnak annak lehetséges hatékonyságára.

További kutatások nélkül nem lehet biztosan tudni, hogy az akupresszúra biztonságosan vagy hatékonyan képes -e a munkaerőre.

A nőknek, akik érdeklődnek az akupresszúra kipróbálása iránt, először beszéljenek egy egészségügyi szakemberrel. A legtöbb bizonyíték azt sugallja, hogy ez a módszer biztonságos, mindaddig, amíg a nő közel 40 hetes terhesség.

Az emberek azonban nem használhatják az akupresszúrát a mainstream orvoslás alternatívájaként, különösen akkor, ha kényszerítő orvosi ok van a szülés ösztönzésére.

 • Terhesség/szülészet
 • Női egészség/nőgyógyászat

Akut mieloblasztikus leukémia: prevalencia, okok, kezelés és kilátások

akut mieloblasztikus leukémia (AML) az akut mieloid leukémia másik neve. Az AML a vér és a csontvelő rákos csoportjára utal.

Az American Cancer Society (ACS) szerint az AML a felnőttek egyik leggyakoribb típusa, de ez még mindig viszonylag ritka. Az Egyesült Államokban a rákdiagnózisok 1% -át teszi ki.

Ez a cikk megvitatja, mi az AML, annak egyéb nevei, kockázati tényezői, valamint azt, hogy a korai diagnózis és kezelés hogyan befolyásolhatja az állapotban lévő emberek kilátásait.

Mi az AML? A

aml, amelyet az orvosi szakértők akut mieloid leukémiának is hívnak, egy olyan típusú vérrák, amely befolyásolja a fehérvérsejteket.

„akut” azt jelenti, hogy a leukémia gyorsan növekszik és gyorsan halad. Ezzel szemben egy lassabban előrehaladó leukémiát krónikus leukémiának nevezzük.

A leukémia egy olyan problémából származik, hogy a vérsejtek hogyan alakulnak a csontvelőben. A legtöbb vér őssejt két típusú vérsejtré alakul ki: limfoid és mieloid sejtek.

A limfoid sejtek fehérvérsejtekké válnak, úgynevezett limfociták. A mieloid sejtek vörösvértestekké, vérlemezkékké vagy más típusú fehérvérsejtekké válhatnak. Az egészségügyi szakértők olyan mieloid sejtekre utalnak, amelyek fehérvérsejtekké alakulnak myeloblasztokként.

az AML -vel, a myeloblast DNS -ben lévő mutációk sorozata megváltoztatja a sejt fejlődését. Ahelyett, hogy egészséges fehérvérsejtré válna, a mieloblast továbbra is megismétli magát. Ezeknek a rendellenes sejteknek a nagy része felhalmozódik a csontvelőben, és bekerül a véráramba. Ennek eredményeként a mieloblasztok kiszorítják az egészséges vérsejteket, amelyeknek a testnek megfelelően kell működnie.

Van -e az AML -nek más neve?

A ritka rendellenességek Nemzeti Szervezete szerint az „akut mieloid leukémia” az állapot leggyakoribb neve, mint az „AML”.

Az AML sok altípusa létezik, attól függően, hogy a DNS mely részeit érinti.

Az AML egyéb általános nevei a következők:

 • Akut granulocitikus leukémia
 • Akut myelocytic leukémia
 • Akut myelogén leukémia
 • Akut nonmphocytic leukémia

Milyen tényezők teszik az AML -t valószínűbbé válni?

Az ACS becslése szerint 2021 -ben az Egyesült Államokban 20 240 ember kap AML -diagnózist. Ezen esetek többsége a felnőtteket érinti, mivel a diagnózis átlagéletkora 68 év.

Az ACS szerint az AML kialakulásának kockázata körülbelül 0,5%. Az egész életen át tartó 0,5% -os kockázat az Egyesült Államokban minden 200 ember közül 1 -nél egyenértékű, és életük során az állapotot fejleszti.

Az AML -t okozó tényezők különböznek az emberek között. Noha bárki fejlesztheti az AML -t, a kockázat az életkorral növekszik. Ennek oka az, hogy a DNS mutációk gyakoribbak az idősebb felnőtteknél.

Ráadásul a férfiak kissé nagyobb valószínűséggel alakulnak ki az állapotban, mint a nőstények.

Az ACS szerint más kockázati tényezők a következők:

 • Bizonyos vegyi anyagok hosszú távú expozíciója, beleértve a benzolt és a formaldehidet
 • Néhány kemoterápiás gyógyszer
 • Nagy dózisú sugárterhelés
 • Bizonyos genetikai szindrómák, például a Down-szindróma
 • A közeli családtaggal rendelkeznek a feltétellel

AML diagnózis

Egyénileg az AML tünetek nem specifikusak, és gyakori, hogy az AML -ben szenvedő személy tévesen téveszti őket más, kevésbé súlyos egészségügyi problémák miatt.

Az AML tünetei a következők lehetnek:

 • Gyakori fertőzések
 • Könnyű véraláfutás
 • Gyengeség vagy fáradtság
 • Vérző íny
 • A hasi teljesség érzése

Ha az orvos azt gyanítja, hogy egy személynek van AML -je, akkor a teljes vérszámot javasolják, hogy megállapítsák A vérben minden típusú vérsejt kering. A

AML -ben szenvedő egyéneknek nagy számú rendellenes sejt vagy alacsony számú egészséges sejt lehet a keringésben. Sőt, sok AML -ben szenvedő embernek alacsony az összes keringő sejtje, mivel a csontvelő csak olyan rendellenes sejteket készít, amelyek beragadnak a csontvelőbe.

Az orvosok csontvelő mintákat is gyűjthetnek, mivel itt származnak a sérült mieloblastok. A csontvelő vizsgálatához az orvos a csontvelő biopsziáját és aspirációját végzi.

Az eljárás során mind a folyékony, mind a szilárd csontvelő mintát, általában a medencéből gyűjtik, hogy kimutatják a rendellenes mieloblastokat, és tovább elemezzék genetikai sminküket.

Az orvosok diagnosztizálják az AML -t, ha a vérben vagy a csontvelőben lévő sejtek több mint 20% -a mieloblast. További vizsgálatokra van szükség az AML altípusának diagnosztizálásához, amely segít meghatározni a legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

AML kezelés

Az orvosok az egyes személyek számára az AML kezelést testreszabják, az ember általános egészségétől, életkorától és az AML altípusától függően.

A kezelés első stádiuma az indukciós fázis. A cél az, hogy csökkentse a mieloblasztok számát, és a rákot remisszióba küldje.

A kezelés második stádiuma a konszolidációs szakasz, amely további intenzív kezeléseket foglal magában, amelyek célja a leukémia hosszú távú remissziójában tartása.

A Nemzeti Rák Intézet (NCI) szerint az AML kezelésének fő típusai mindkét szakaszban a következők:

 • kemoterápia
 • Sugárterápia
 • Kemoterápia őssejt -transzplantációval
 • Célzott terápia
 • Egyéb gyógyszerkezelések

Az orvosok a kezelés mellékhatásait is kezelik, mint például a hányinger és a vérsejt -veszteség.

Outlook

Az ACS kijelenti, hogy 3 ember közül 2 -ből, akik kemoterápiás kezelést kapnak az AML számára, remisszióba kerülnek. Az NCI jelentés szerint jelenleg az ötéves túlélési arány 29,5%. Számos leukémia azonban visszaesést fog tenni a kezdeti remisszió elérése után, további kezelést igényelve.

Az NCI megjegyzi, hogy a túlélési arányok évről évre javulnak 2010 és 2019 között. Az AML részt vesz egy klinikai vizsgálatban.

Tudjon meg többet a klinikai vizsgálatokról itt.

Összegzés

az AML egy olyan rákfajta, amely a csontvelő vér őssejtjeiben kezdődik. Az állapot gyakoribb neve az akut mieloid leukémia.

Az AML számos altípusa létezik, és a kezelés és az Outlook az állapot altípusától, valamint az ember életkorától és a diagnózis általános egészségétől függ.

 • Vér/hematológia
 • Rák/onkológia

ADHD valószínűbb asztmában vagy allergiában szenvedő gyermekeknél

Az asztmával és a különféle allergiákkal rendelkező gyermekek nagyobb kockázata lehet az ADHD kialakulásának (figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség) Journal Annals of allergia, asztma és immunológia.

A bostoni és holland kutatók esettanulmány-tanulmányt készítettek az Egyesült Királyság általános gyakorlati kutatási adatbázisának (GPRD) fiúk között. A tanulmány szerzői 884 fiút és 3536 fiút elemeztek rendellenesség nélkül.

Az elemzés eredményei azt mutatták, hogy az ADHD -ben szenvedő fiúk 34% -át asztmában, 35% -uk pedig valamilyen allergiás rendellenességet szenvedett.

az ADHD nélküli fiúkhoz képest azok, akiknek diagnosztizálása volt, nagyobb valószínűséggel rendelkeztek:

 • Az asztma orvosi története
 • Az antihisztaminok receptjei –

A tanulmány megállapította, hogy az ADHD -betegekben nyilvánvalóbb gyakori expozíciók a tehéntej -intolerancia, és a gyógyszerkategóriákból származó receptek – antiasztmatika, légzőszervi kortikoszteroidok, aktuális szteroidok, antibakteriális anyagok és antifunalisok.

A tanulmány szerzői kommentálják:

„A megfigyelési vizsgálatokhoz kapcsolódó lehetséges korlátozások ellenére ez a tanulmány alátámasztja a kialakulóban lévő bizonyítékokat, hogy a gyermekkori ADHD az atópiás betegségekkel és az impetigókkal jár.”

Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Főiskola (ACAAI), asztma és allergiák szerint általában a családokban működnek.

Azt állítják, hogy ha mindkét szülőnek allergiája van, akkor a gyermeknek 75% -os esélye van allergia kialakulására, szemben a 10-15% -os esélygel, ha egyik szülőnek nincs allergiája. Az asztma az allergiás rendellenességekhez is kapcsolódik, az asztmás gyermekek 60–80% -a is allergiában szenved.

A walesi Cardiff Egyetem Orvosi Kutatási Tanácsának (MRC) Központjának korábbi kutatásai szerint a genetika szerepet játszik az ADHD -ben.

A legfrissebb tanulmány szerzői azt mondják, hogy további kutatásokra van szükség az ADHD és az allergia közötti kapcsolat mögöttes mechanizmusainak megértéséhez, valamint ezekre vonatkozó gyógyszerek, valamint a célzott megelőző, diagnosztikai és terápiás beavatkozások értékeléséhez –

Gailen Marchall, az allergia, az asztma és az immunológia Annals főszerkesztője figyelmezteti, hogy ez a kutatás nem akadályozhatja meg az asztmát és az allergiás betegeket a gyógyszereik szedésétől. Azt mondja:

“További kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogy miért látszik megnövekedett az ADHD kialakulásának kockázata allergiás és asztmás gyermekeknél.

Az ilyen körülményekhez szükséges gyógyszerek messze meghaladják a kockázatokat, és bizonyos körülmények között életmentőek lehetnek. A kezelést nem szabad megállítani, hacsak nem javasolja az igazgatóság által tanúsított allergia. ”

 • ADHD/ADD
 • Gyermekgyógyászat/Gyermekek egészsége

ADHD: A fiatalabb gyermekek „túldiagnosztizálhatók”

A figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség évente több millió gyermeket érint az Egyesült Államokban. Noha még nem ismert, hogy mi okozza az állapotot, a tudósok különféle kockázati tényezőkre mutattak. Az új kutatások azt sugallják, hogy a gyermek születési dátuma befolyásolhatja az állapot diagnosztizálásának esélyét.

A figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség (ADHD) egy mentális rendellenesség, amelyet figyelmetlenség, hiperaktivitás és impulzivitás jellemez, amelyek mindegyike zavarja a gyermekek napi működését.

A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) jelentése szerint 2011-től az ADHD-t körülbelül 6,4 millió amerikai gyermeknél diagnosztizálták 4-17 éves korban.

Míg a tudósok jelenleg nem tudják, mi okozza az ADHD -t, a kutatások számos kockázati tényezőt mutattak. Úgy tűnik, hogy a betegség a férfiak körében gyakoribb, mint a nőstények, mivel a fiúk több mint kétszer annyira valószínűleg diagnosztizálják ADHD -t.

Egyéb kockázati tényezők közé tartozik a genetika, az agyi sérülések, a születéskor alacsony súly, a dohány vagy az alkoholfogyasztás a terhesség alatt, valamint bizonyos környezeti toxinok terhességi kitettségét.

Új kutatás, amelyet az Australia Medical Journal -ban tettek közzé, azt sugallja, hogy kapcsolat lehet a gyermekek születési dátuma és az ADHD -diagnózis megszerzésének kockázata között is.

A születési dátumhatás értékelése ausztrál gyermekeknél

Kutatói csoport, Dr. Martin Whitely vezetésével, a nyugat -ausztráliai Pertini Curtin Egyetemen, az adatok évre és az adatok elemzésére, és A születési hónap a 311 384 iskolás gyerektől két ötéves zenekarra osztva.

Az iskolás gyerekek egy csoportja 6-10 éves korig született, és 2003. július és 2008. június között született, míg a másik csoport gyermekei 11-15 éves korban voltak, és 1998 júliusától 2003 júniusáig született. Ezek közül

5937 gyermek (vagy 1,9 százalék) kapott ADHD -gyógyszert, a fiúknál nagyobb mértékben kaptak gyógyszert, mint a lányok – 2,9 százalék, szemben a 0,8 százalékkal.

Az elemzés kimutatta, hogy az iskolai osztály legfiatalabb gyermekei nagyobb valószínűséggel kapnak ADHD -gyógyszereket, mint idősebb osztálytársaik.